Vikakoodien luku

TM-Autopalvelu Oy, Jyväskylä

Tule vikakoodien lukuun

Mitä vikakoodit ovat?

Vikakoodit kertovat toimintahäiriöstä tai tilapäisestä virheestä moottorissa, vaihteistossa tai sähkölaitteissa. Erilaisia vikakoodeja on tuhansia ja ne ovat kaikissa OBD-järjestelmissä samat. Yleisimmät vikakoodit viittaavat esimerkiksi katalysaattorin virheelliseen toimintaan tai sytytyshäiriöihin.

Koodi itsessään kertoo, missä vika on paikannettu. Esimerkiksi koodi P0301 kertoo, että ensimmäisessä sylinterissä on havaittu sytytyshäiriö.

Miksi vikakoodit pitää nollata?

OBD-järjestelmällä varustetut autot sytyttävät moottorin vikavalon, mikäli moottorissa on toimintahäiriö antureiden antamien tietojen perusteella. Katsastuksessa auto hylätään heti, mikäli siinä on voimassa oleva vikakoodi (pakollinen katsastuksessa tarkastus 1.1.2001 jälkeen käyttöönotetuille autoille). Kun koodeja ei ole, moottorin toiminta on optimaalista.

Vikakoodien luku alkaen 30 €

Soita 0400 647 459 ja kysy aikaa vikakoodien lukuun.
vikakoodien lukija

Miten vikakoodit saa poistettua?

Mikäli kyseessä on tilapäinen toimintahäiriö, joka ei ole yhden kerran jälkeen toistunut, vikakoodi pystytään poistamaan vikakoodinlukijalla. Jos vikakoodi ei enää palaa ajon aikana, oli kyseessä tilapäinen toimintahäiriö. Mikäli vikakoodi aktivoituu poistamisen jälkeenkin, on moottorissa aktiivinen toimintahäiriö, joka tarvitsee huoltoa. Kuten sanottu, koodeja on tuhansia, joten jokainen koodi on yksilöllinen ja kertoo itsessään, missä vika on paikannettu.

Koodin perusteella mekaanikko etsii vian ja tekee tarvittavat toimenpiteet, jotta vikakoodi saadaan pysymään poissa. Viasta riippuen joskus tarvitaan uusi anturi, sytytyspuola tai muu sähköjärjestelmän osa, joskus taas selvitään anturin puhdistamisella.

Onko kojetaulussasi ilmoitus viasta?

Valmistajakohtaisia koodeja pystyy lukemaan vain lukijoilla, jotka pääsevät käsiksi auton eri vikamoduuleihin moottorinohjauksen lisäksi. Nämä koodit eivät sytytä moottorin vikavaloa eivätkä tuo hylkäystä katsastuksessa, mutta saattavat joissain autoissa ilmetä esim. ilmoituksena kojetaulussa. Nämä koodit liittyvät usein elektroniikkaan, kuten valoihin, ilmastoinnin toimintaan tai jarrujen/muiden ajonhallintajärjestelmien toimintaan. 

volvo huoltovalo